Keratoconus Hastalığı Cross-Linking Ameliyatı

Keratokonus, korneanızın (gözünüzün şeffaf, kubbe şeklindeki ön yüzeyi) incelmesi ve yavaş yavaş dışa doğru bir koni şeklini almasıyla oluşur.

 

 

Keratokonus, korneanızın (gözünüzün şeffaf, kubbe şeklindeki ön yüzeyi) incelmesi ve yavaş yavaş dışa doğru bir koni şeklini almasıyla oluşur.

Koni şeklindeki kornea bulanık görmeye neden olur ve ışığa ve parlamaya karşı hassasiyete neden olabilir. Keratokonus genellikle her iki gözü de etkiler, ancak sıklıkla bir gözü diğerinden daha fazla etkiler. Genellikle 10 ila 25 yaş arasındaki kişileri etkilemeye başlar. Durum 10 yıl veya daha uzun süre yavaş ilerleyebilir.

Akıllı Lazer Tedavisi Sizin için Doğru Çözüm Olabilir

Keratokonus, korneanızın (gözünüzün şeffaf, kubbe şeklindeki ön yüzeyi) incelmesi ve yavaş yavaş dışa doğru bir koni şeklini almasıyla oluşur.

Katarakt akıllı lens ameliyatıKoni şeklindeki kornea bulanık görmeye neden olur ve ışığa ve parlamaya karşı hassasiyete neden olabilir. Keratokonus genellikle her iki gözü de etkiler, ancak sıklıkla bir gözü diğerinden daha fazla etkiler. Genellikle 10 ila 25 yaş arasındaki kişileri etkilemeye başlar. Durum 10 yıl veya daha uzun süre yavaş ilerleyebilir.

Keratokonusun erken evrelerinde görme sorunlarını gözlük veya yumuşak kontakt lenslerle düzeltebilirsiniz. Daha sonra sert, geçirgen kontakt lensler veya skleral lensler gibi diğer lens türleri ile donatılmanız gerekebilir. Durumunuz ileri bir aşamaya ilerlerse kornea nakline ihtiyacınız olabilir.

Kornea kollajen çapraz bağlama adı verilen “cross-linking” ameliyat ile keratokonusun ilerlemesini yavaşlatmaya veya durdurmaya yardımcı olabilir ve muhtemelen gelecekteki bir kornea nakli ihtiyacını önleyebilir.

İlerlemesi durmuş Keratokonus hastalarında durumuna göre Excimer Akıllı Lazer Göz ameliyatı ve akabinde cross-linking ameliyatı yapılabilir ve hasta gözlüklerinden veya lenslerinden kurtulabilir.

Bu tedaviler hastanın durumuna göre yukarıdaki görme düzeltme seçeneklerine ek olarak sunulabilir.

Belirtiler:

Keratokonusun belirti ve semptomları hastalık ilerledikçe değişebilir.

-Bulanık veya çarpık görme

-Gece sürüşünde sorunlara neden olabilecek parlak ışığa ve parlamaya karşı artan hassasiyet

-Gözlük reçetelerinde sık sık değişiklik ihtiyacı

-Ani kötüleşme veya görme bulanıklığı

Ne zaman doktora görünmeli

Gözün düzensiz eğriliğinden (astigmatizma) kaynaklanabilecek görme yeteneğiniz hızla kötüleşiyorsa, mutlaka hastanemizi arayarak göz doktorunuza görünün. Hastanemizde Rutin göz muayeneleri sırasında özellikle keratokonus belirtileri analiz edilmekte ve keratokonus riski belirlenmektedir

Hastalığın Nedenleri

Genetik ve çevresel faktörlerin rol oynadığı düşünülse de, keratokonusa neyin neden olduğunu kimse bilmiyor. Keratokonuslu yaklaşık her 10 kişiden 1’inde bu durumda olan bir ebeveyn de vardır.

Risk faktörleri

Bu faktörler keratokonus geliştirme şansınızı artırabilir:

Ailede keratokonus öyküsü olması

Gözlerini şiddetle ovmak

Retinitis pigmentosa, Down sendromu, Ehlers-Danlos sendromu, saman nezlesi ve astım gibi belirli koşullara sahip olmak

Komplikasyonlar

Bazı durumlarda korneanız hızla şişebilir ve ani görme azalmasına ve korneada yara oluşmasına neden olabilir. Bu, korneanızın iç astarının parçalanarak sıvının korneaya (hidrops) girmesine izin veren bir durumdan kaynaklanır. Şişlik genellikle kendi kendine geçer, ancak görüşünüzü etkileyen bir yara izi oluşabilir.

Gelişmiş keratokonus, özellikle koninin en belirgin olduğu yerlerde korneanızın yaralanmasına neden olabilir. Yaralı bir kornea, kötüleşen görme sorunlarına neden olur ve kornea nakli ameliyatı gerektirebilir.

Teşhis Konulması

Keratokonus teşhisi için hastanemizin göz doktorunuz tıbbi ve aile geçmişinizi gözden geçirecek ve bir göz muayenesi yapacaktır. Korneanızın şekliyle ilgili daha fazla ayrıntı belirlemek için başka testler yapabilir. Keratokonus teşhisi için testler şunları içerir:

Göz kırılması. Bu testte göz doktorunuz görme problemlerini kontrol etmek için gözlerinizi ölçen özel ekipman kullanır. Hangi kombinasyonun size en keskin görüşü sağladığını belirlemenize yardımcı olması için, farklı lensler içeren bir cihaza bakmanızı isteyebilir. Ayrıca gözlerinizi değerlendirmek için retinoskop kullanabilir.

Bio-mikroskop (Slit-Lamp) ile muayene. Bu testte doktorunuz gözünüzün yüzeyine dikey bir ışık huzmesi yönlendirir ve gözünüzü görmek için düşük güçlü bir mikroskop kullanır. Korneanızın şeklini değerlendirir ve gözünüzdeki diğer olası sorunları arar.

Keratometri Testi

Bu testte göz doktorunuz korneanıza bir ışık çemberi odaklar ve korneanızın temel şeklini belirlemek için yansımayı ölçer.

Pentacam Oculus Bilgisayarlı kornea haritalaması.

Kornea tomografisi ve kornea topografisi gibi özel fotoğrafik testler, korneanızın ayrıntılı bir şekil haritasını oluşturmak için görüntüleri kaydeder. Kornea tomografisi ayrıca korneanızın kalınlığını da ölçebilir. Kornea tomografisi, keratokonusun erken belirtilerini, yarık lamba muayenesi ile hastalık görülmeden önce tespit edebilir.

Uygunluk Tetkikler

Öncelikle ameliyata uygun olup olmadığınızı ücretsiz öğrenebilmeniz için hemşirelerimiz tetkiklerinizi yaparak uzmanımıza sunar. Genelde tetkikler esnasında göz değerlerinize kontrol edilir, göz tansiyonunuza bakılır, topografiniz ve kornea kalınlığınız incelenir. Uzmanımız tetkiklerinizi ücretsiz olarak inceler ve %99 oranında ameliyat olup olamayacağınızı size iletir. Ameliyat ile ilgili merak ettiğiniz bilgileri size iletir.

Muayene

Tetkikleriniz uygun olması durumunda ve ameliyat olmaya karar verirseniz, ameliyatınızı yapacak doktorumuz tarafından ameliyat muayenesine tabi tutulursunuz. Eğer doktorunuz tıbbi durumunuzu uygun görürse akabinde ameliyata girebilirsiniz. Ameliyat muayenesi detaylı bir muayenedir. Tüm raporlarınız incelenir, gözünüzün her bölümü doktorunuz tarafından detaylı taraması yapılır ve doktorunuz ameliyat ile ilgili tüm merak ettiğiniz tıbbi bilgileri size iletir ve ameliyattan sonra nasıl göreceğinizi size gösterir.

Ameliyat Öncesi

Ameliyata girmeden önce hemşire arkadaşlarımız size onam formlarını imzalatarak vezneye ödemenizi yaparsınız. Sonrasında hemşiremiz size ameliyatta giymeniz gereken önlük, bone ve galoşunuzu giydirir, sonrasında ameliyathaneye steril bir şekilde girebilirsiniz.

Hazırlık

Ameliyat masasına yatırılırsınız. Pozisyonunuz lazer mühendisi tarafından ayarlanır. Yüzünüz hemşire tarafından steril edilir. Ameliyat örtüsü yüzünüze örtülür, hemşire tarafından gözünüze lokal anestezi uyuşturucu damla damlatılır. Böylelikle ameliyat esnasında hiçbir acı sızı hissetmezsiniz. Gözleriniz ameliyata hazırlandıktan sonra eliniz ile yüzünüze dokunamazsınız. Ameliyat esnasında nefesinizi tutmayınız rahat nefes alıp verinin, ameliyata aç gelmeyiniz. Eğer tansiyon sorununuz var ise mutlaka doktorunuz var ise bunu bildiriniz. Tansiyon hapı veya başka ilaçlar kullanıyor iseniz mutlaka başka ilaçlar alıp ameliyatınıza giriniz.

Cerrahi Hazırlık

Göz cerrahınız size ameliyat esnasında ne yapmanız gerektiğini söyleyecektir, lütfen direktifleri dikkatli bir şekilde takip ediniz. Gözünüze lazer uygulaması yapılabilmesi için cerrahi olarak hazırlanması gerekmektedir. Göz cerrahınız gözünüzü tutarak femtosecond lazer veya mikrokeratome yardımı ile korneanızın üzerinde çok ince bir kapakçık (Flap) açarak sizi lazere hazırlar. İlk önce sağ gözünüz hazırlanarak lazer uygulanır sonra sol gözünüz hazırlanarak lazer uygulanacaktır.

Lazer Uygulaması

İlk lazer uygulaması sağ göze yapılır. Mutlaka yeşil renkteki işaret ışığına gözünüzü oynatmadan ameliyat süresince sabit bakmanız gerekmektedir. Lazer atımı 2 saniye ile 30 saniye arasında sürebilir. Lazer atımı bittikten sonra göz cerrahınız gözünüzü yıkar, hazırlamış olduğu kapakçığı (Flap) yerine kapatır, iki gözün lazer uygulamasını yaklaşık 15 dakika içerisinde tamamlar. Gerektiği durumlarda hastanın gözünü korumak için ameliyat günü doktorunuz tarafından numarasız lens takabilir. Ameliyatınız bittikten sonra gözleriniz açık bir şekilde etrafınızı görerek ameliyathaneden çıkabilirsiniz.

İlk 24 Saat

Ameliyatınız tamamlandıktan hemen sonra göz cerrahınız gözlerinizin durumunu taburcu etmeden önce son bir kez daha kontrol eder, damlalarınız size teslim edilir, nasıl kullanacağını hemşire tarafından izah edilir, gözünüze koruyucu bir gözlük takılır ve sonrasında dinlenmek üzere evinize gidebilirsiniz. Evinizde 5 - 6 saat boyunca mümkün ise uyumanız veya loş bir ortamda dinlenmeniz tavsiye edilir. 5 - 6 saat süresince gözünüzde yanma veya batma hissedebilirsiniz. Bu gayet normaldir. 5 - 6 saat sonra artık gözleriniz rahat bir şekilde normal haline dönecektir. Uyanık kaldığınız süre içerisinde damlalarınızı düzenli kullanmanız gerekmektedir. Ertesi gün kalktığınız zaman çok daha iyi görmeye başlayacaksınız. Bu süreç içerisinde kesinlikle yüzünüzü yıkamayınız, eliniz ile gözlerinize dokunmayınız.

Ameliyat Sonrası 1. Gün

Ameliyatın bir gün sonrasında size verilen saatte tekrar hastaneye gelmeniz gerekmektedir. Göz cerrahınız ameliyat sonrası muayenenizi yaparak herhangi bir problem olup olmadığını kontrol edecektir. Geldiğinizde tekrar tetkikleriniz ücretsiz bir şekilde yapılacaktır ve damlalarınızı size verilen süre içerisinde düzenli bir şekilde kullanmanız gerekmektedir. Artık birinci günden sonra işinize gidebilir araç kullanabilir, duş alabilirsiniz.

Ameliyat sonrası 1. Ay

Ameliyat sonrası ilk bir ay içerisinde size tarif edildiği gibi damlalarınızı düzenli kullanmanız çok önemlidir. Bir aylık süre içerisinde el ve yüz temizliğinize çok dikkat etmeniz gerekmektedir. Bu süreç içerisinde gözlerinizi kesinlikle ovuşturmayınız. Kirli ve tozlu ortamlarda bulunmayınız. Yüksek ışık kaynaklarına bakmayınız. Göz damlalarınız tamamlanıp birinci ay dolduktan sonra tekrar hastaneye gelerek , son olan birinci ay kontrollerinizi, tetkiklerinizi ücretsiz olarak yaptırabilirsiniz. Doktorunuz tetkiklerinizi inceleyecek olup, herhangi bir takip edilmesi gereken bir durum tespit eder ise tekrar sizi tekrar hastaneye kontrol için çağırılabilirsiniz. Lazer göz ameliyatlarında korneanın tam olarak iyileşmesi yaşa bağlı olarak 1 yılı bulabilir. Bu süre içerisinde görüşünüz her geçen gün daha iyi olacaktır. Geçmiş olsun.

Bilgi Almak için Hemen Başvurun

Randevu Alın

Presbiyopi Akıllı Lazer Uygulaması Hakkında Daha fazla bilgi için

Hemen Başvurun