Anasayfa » Diyabetik Retinopati – Şekere Bağlı Göz Hastalıkları

Diyabetik Retinopati – Şekere Bağlı Göz Hastalıkları

Bize Ulaşın
Contact Us

Diyabetik Retinopati

Şekere Bağlı Göz Hastalıkları Tedavileri

 

Diyabetik Retinopati, Şekere Bağlı Retinopati, Retinopati, Diabetic Retinopathy

Diyabetik Retinopati, gözleri etkileyen bir diyabet komplikasyonudur. Gözün arkasındaki ışığa duyarlı dokunun (retina) kan damarlarının zarar görmesinden kaynaklanır. Başlangıçta Diyabetik Retinopati  hiçbir belirtiye veya sadece hafif görme sorunlarına neden olur. Neticede körlüğe kadar götürmesi mümkündür.

Durum, tip 1 veya tip 2 diyabeti olan herkeste gelişmesi mümkündür. Özellikle şeker hastalığınız ne kadar uzun sürerse ve kan şekeriniz ne kadar az kontrol edilirse, bu göz komplikasyonunu geliştirme olasılığınız o kadar artacaktır.

Diyabetik Retinopati Belirtileri

Bilhassa Diyabetik Retinopatinin erken evrelerinde semptomlarınız olmayabilir. Durum ilerledikçe aşağıdaki durumlara rastlamanız mümkündür :

  • Görüşünüzde yüzen noktalar veya koyu renkli şeritler (uçanlar).
  • Bulanık görme.
  • Dalgalı görüş.
  • Görüşünüzde karanlık veya boş alanlar.
  • Görme kaybı.

Ne zaman bir göz doktoruna görünmeli?

Diyabetinizin dikkatli yönetimi, görme kaybını önlemenin en iyi yoludur. Şeker hastalığınız varsa, görüşünüz iyi görünse bile, yıllık göz muayenesi için göz doktorunuza görünmeniz gerekecektir.

Hamileyken diyabet gelişimi (gebelik diyabeti) veya hamile kalmadan önce diyabet hastası olmak diyabetik retinopati riskinizi arttıracaktır. Hamileyseniz, göz doktorunuz hamileliğiniz boyunca ek göz muayeneleri önermek isteriz.

Görüşünüz aniden değişirse veya bulanık, sivilceli veya puslu hale gelirse hemen göz doktorunuza başvurmanız gerekecektir.

Hastalığın Nedenleri

Zamanla, kanınızda çok fazla şeker bulunması, retinayı besleyen küçük kan damarlarının tıkanmasına ve kan akışının kesilmesine neden olmaktadır. Sonuç olarak, göz yeni kan damarları oluşturmaya çalıştırır. Ancak bu yeni kan damarları düzgün gelişmez ve kolayca sızması mümkündür.

İki tip diyabetik retinopati vardır:

Özellikle Erken Diyabetik Retinopati, Proliferatif olmayan Diyabetik Retinopati (NPDR) olarak adlandırılan bu daha yaygın formdadır.

NPDR’niz olduğunda, retinanızdaki kan damarlarının duvarları zayıflacaktır. Küçük damarların duvarlarından çıkıntı yapan küçük çıkıntılar, bazen retinaya sıvı ve kan sızdırır. Daha büyük retina damarları da genişlemeye ve çap olarak düzensizleşmeye başlayacaktır. NPDR, daha fazla kan damarı tıkandıkça hafiften şiddetliye doğru ilerlemesi mümkündür.

Bazen retina kan damarı hasarı, retinanın orta kısmında (makula) sıvı birikmesine (ödem) yol açması mümkündür. Makula ödemi görmeyi azaltıyorsa kalıcı görme kaybını önlemek için tedavi gerektirir.

İleri Diyabetik Retinopati, Proliferatif Diyabetik Retinopati olarak bilinen bu daha şiddetli tipe ilerlemesi mümkündür. Bu tipte, hasarlı kan damarları kapanır ve retinada yeni, anormal kan damarlarının büyümesine neden olmaktadır. Bu yeni kan damarları kırılgandır ve gözünüzün merkezini (vitreus) dolduran berrak, jöle benzeri maddeye sızması mümkündür.

Sonunda, yeni kan damarlarının büyümesinden kaynaklanan yara dokusu, retinanın gözün arkasından ayrılmasına neden olacaktır. Özellikle yeni kan damarları gözdeki normal sıvı akışına müdahale ederse, göz küresinde basınç oluşacaktır. Bu birikim, gözünüzden beyne görüntü taşıyan sinire (optik sinir) zarar vererek glokoma neden olması mümkündür.

Risk faktörleri

Şeker hastalığı olan herkes Diyabetik Retinopati gelişmesi mümkündür. Göz rahatsızlığı geliştirme riski aşağıdakilerin bir sonucu olarak artacaktır:

  • Uzun süredir şeker hastası olmak.
  • Kan şekeri seviyenizin zayıf kontrolü.
  • Yüksek kan basıncı.
  • Yüksek kolestorol.
  • Gebelik.
  • Sigara kullanımı.

Komplikasyonlar

Neticede Diyabetik Retinopati, retinadaki anormal kan damarlarının büyümesini demektir. Komplikasyonlar ciddi görme sorunlarına yol açacaktır.

Vitreus kanaması, yeni kan damarları, gözünüzün merkezini dolduran berrak, jöle benzeri maddeye karışacaktır. Kanama miktarı azsa, yalnızca birkaç karanlık nokta (uçan cisimler) görmeniz mümkündür. Daha şiddetli vakalarda kan, Vitreus boşluğunu doldurabilir ve görüşünüzü tamamen engellemesi mümkündür.

Vitreus kanaması tek başına genellikle kalıcı görme kaybına neden olmaz. Kan genellikle birkaç hafta veya ay içinde gözden temizlenecektir. Retinanız hasar görmedikçe, görüşünüz muhtemelen eski netliğine dönecektir.

Retina dekolmanı.: Diyabetik retinopati ile ilişkili anormal kan damarları, retinayı gözün arkasından uzağa çekebilen yara dokusunun büyümesini uyarır. Bu, görüşünüzde yüzen noktalara, ışık parlamalarına veya ciddi görme kaybına neden olacaktır.

Glokom.: Gözünüzün ön kısmında (iris) yeni kan damarları oluşturur ve gözdeki normal sıvı akışını engelleyerek gözde basınç oluşmasına neden olacaktır. Bu basınç, gözünüzden beyne görüntü taşıyan sinire (optik sinir) zarar vermesi mümkündür.

Körlük. Diyabetik Retinopati, makula ödemi, glokom veya bu koşulların bir kombinasyonu, özellikle koşullar kötü yönetilirse tam görme kaybına neden olacaktır.

Hastalığı Önleme

Özellikle Diyabetik Retinopatiyi her zaman önleyemezsiniz. Bununla birlikte, düzenli göz muayeneleri, kan şekerinizin ve kan basıncınızın iyi kontrolü ve görme sorunlarına erken müdahale, ciddi görme kaybını önlemeye yardımcı olacaktır.

Neticede diyabetiniz varsa, aşağıdakileri yaparak Diyabetik Retinopatiye yakalanma riskinizi azaltabilirsiniz.:

Diyabetinizi yönetin. Sağlıklı beslenmeyi ve fiziksel aktiviteyi günlük rutininizin bir parçası haline getiriniz. Her hafta yürüyüş gibi en az 150 dakika orta düzeyde aerobik aktivite yapmaya çalışınız. Belirtildiği şekilde diyabet ilaçları veya insülin almalısınız.

Kan şekeri seviyenizi izleyin. Kan şekeri seviyenizi günde birkaç kez veya hastaysanız veya stres altındaysanız daha sık olarak kontrol etmeniz ve kaydetmeniz gerekecektir. Doktorunuza kan şekerinizi ne sıklıkla test etmeniz gerektiğini sorunuz.

Glikoz ile Hemoglobin testi hakkında doktorunuza danışınız. Glikoz ile hemoglobin testi veya hemoglobin A1C testi, testten önceki iki ila üç aylık dönem için ortalama kan şekeri seviyenizi yansıtacaktır. Diyabetli çoğu insan için A1C hedefi %7’nin altında olmalıdır.

Tansiyonunuzu ve kolesterolünüzü kontrol altında tutmanız gerekecektir. Sağlıklı yiyecekler yemek, düzenli egzersiz yapmak ve fazla kilolardan kurtulmak yardımcı oolacaktır. Bazen ilaca da ihtiyaç duyulmaktadır.

Özellikle sigara içiyorsanız veya diğer tütün türlerini kullanıyorsanız bırakmanız gerekmektedir. Bilhassa sigara içmek, diyabetik retinopati dahil olmak üzere çeşitli diyabet komplikasyonları riskinizi arttıracaktır.

Özellikle görme değişikliklerine dikkat etmelisiniz. Görüşünüz aniden değişirse veya bulanık, benekli veya puslu hale gelirse hemen göz doktorunuza başvurmalısınız.

Unutmayın, diyabet mutlaka görme kaybına yol açmaz. Diyabet yönetiminde aktif bir rol almak, komplikasyonları önlemede avantaj kazandıracaktır.

Hastalığın Teşhisi

Özellikle Diyabetik Retinopati, en iyi şekilde kapsamlı bir göz muayenesi ile teşhis edilmektedir. Bu muayene için gözünüze konulan damlalar göz bebeklerinizi büyütülür (genişler) ve doktorunuzun gözlerinizin içini daha iyi görebilmesini sağlanır.

Muayene sırasında göz doktorunuz, gözlerinizin iç ve dış kısımlarında anormallikler arayacaktır.

Floresan Anjiyografi

Gözleriniz açıldıktan sonra kolunuzdaki bir damara boya enjekte edilmektedir. Daha sonra boya gözlerinizin kan damarlarında dolaşırken resimler çekilmektedir. Görüntüler kapalı, kırılmış veya sızdıran kan damarlarını tam olarak belirlemesi mümkündür.

Optik koherens tomografi (OCT)

Bu test ile resimler retinanın kalınlığını gösteren kesitsel görüntüler sağlamaktadır. Bu, varsa, retina dokusuna ne kadar sıvı sızdığını belirlemeye yardımcı olacaktır. Daha sonra, tedavinin nasıl seyir ettiğini izlemek için OCT testleri ile takip edilecektir.

Hastalığın Tedavisi

Büyük ölçüde sahip olduğunuz diyabetik retinopatinin tipine ve ne kadar şiddetli olduğuna bağlı olan tedavi, ilerlemeyi yavaşlatmaya veya durdurmaya yöneliktir.

Erken Diyabetik Retinopati Tedavisi

Özellikle hafif veya orta derecede Proliferatif olmayan Diyabetik Retinopatiniz varsa, hemen tedaviye ihtiyacınız olmayabilir. Bununla birlikte, göz doktorunuz ne zaman tedaviye ihtiyacınız olabileceğini belirlemek için gözlerinizi yakından izleyecektir.

Bilhassa diyabet yönetiminizi iyileştirmenin yolları olup olmadığını belirlemek için diyabet doktorunuzla (endokrinolog) birlikte çalışın. Özellikle Diyabetik Retinopati hafif veya orta derecede olduğunda, iyi kan şekeri kontrolü genellikle ilerlemeyi yavaşlatır.

İleri Diyabetik Retinopati Tedavisi

Proliferatif Diyabetik Retinopati veya Makula Ödeminiz varsa, acil tedaviye ihtiyacınız olacaktır. Retinanızla ilgili belirli sorunlara bağlı olarak seçenekler şunları içerir.:

Göze ilaç enjekte etmek. Vasküler Endotelyal büyüme faktörü inhibitörleri olarak adlandırılan bu ilaçlar, gözün vitreusuna enjekte edilir. Yeni kan damarlarının büyümesini durdurmaya ve sıvı birikimini azaltmaya yardımcı olur.

Bu ilaçlar topikal anestezi kullanılarak enjekte edilir. Enjeksiyonlar, enjeksiyondan 24 saat sonra yanma, yırtılma veya ağrı gibi hafif rahatsızlıklara neden olması mümkündür.

Bu enjeksiyonların tekrarlanması gerekecektir. Bazı durumlarda, ilaç Fotokoagülasyon ile birlikte kullanılır.

Fotokoagülasyon

Özellikle Fokal Lazer tedavisi olarak da bilinen bu lazer tedavisi, gözdeki kan ve sıvı sızıntısını durdurması veya yavaşlatması mümkündür. İşlem sırasında anormal kan damarlarından sızıntılar lazer yanıkları ile tedavi edilmektedir.

Fokal lazer tedavisi

Genellikle göz kliniğinde tek seansta yapılmaktadır. Bilhassa ameliyattan önce makula ödeminden dolayı görme bulanıklığı yaşadıysanız, tedavi görüşünüzü normale döndürememe ihtimali vardır. Ancak muhtemelen makula ödeminin kötüleşme olasılığını azaltmaktadır.

Panretinal fotokoagülasyon

Scatter Lazer Tedavisi olarak da bilinen bu lazer tedavisi anormal kan damarlarını küçültebilir. İşlem sırasında retinanın Makula dan uzak bölgeleri, saçılmış lazer yanıkları ile tedavi edilir. Yanıklar anormal yeni kan damarlarının küçülmesine ve yaralanmasına neden olmaktadır.

Özelikle bu işlemler hastanede ortamında iki veya daha fazla seansta yapılmaktadır. İşlemden yaklaşık bir gün sonra görüşünüz bulanık olacaktır. İşlemden sonra bir miktar çevresel görüş veya gece görüşü kaybı mümkündür.

Vitrektomi

Bu prosedür, gözün ortasındaki (Vitreus) kanı ve retinayı çeken yara dokusunu çıkarmak için gözünüze küçük bir kesi kullanılmaktadır. Lokal veya genel anestezi kullanılarak bir ameliyat merkezinde veya hastanede yapılmaktadır.

Tedavi Diyabetik Retinopatinin ilerlemesini yavaştır veya durduracaktır. Ancak bu bir tedavi değildir. Diyabet ömür boyu süren bir durum olduğundan, gelecekte retina hasarı ve görme kaybı hala mümkündür.

Diyabetik Retinopati tedavisinden sonra bile düzenli göz muayenelerine ihtiyacınız olacaktır. Bir noktada, ek tedaviye ihtiyacınız olacaktır.

Faydalı bağlantılara tıklayarak ulaşabilirsiniz: Tecrübeli ve Uzman Göz Doktorlarımız Kimler? Hassas Profilli Hasta Programı Hakkında. Protez Göz Ameliyatı Hakkında. Göz Üveal Melanomu – Göz Tümörleri Hakkında. Keratokonus Hastalığı Hakkında. Retina Hastalıkları ve Vitrektomi Ameliyatları Hakkında. Kornea Nakli Keratoplasti Ameliyatları Hakkında. Diyabetik Retinopati (Dış Kaynak).

Tecrübeli ve Deneyimli Göz Cerrahımız

Prof. Dr. Fevzi Şentürk, Göz Doktoru, Retina uzmanı, Our eye doctors, göz Doktorlarımız, Göz cerrahlarımız
Göz Hastalıkları Uzmanı

Prof.Dr. Fevzi Şentürk

Eğitim Bilgileri:

İlk, orta ve lise eğitimini Ankarada tamamladı. Sonrasında Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesinden 1994 yılında derece ile mezun olan Fevzi Şentürk, Göz Hastalıkları Uzmanlık eğitimini 2000 yılında Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesinden aldı. Özellikle Fevzi Şentürk, İstanbul Retina Enstitüsünde Retina Fellowship görevini tamamlamış ve yine bu kurumda Doçent ünvanını kazanmıştır. İstanbul Medipol Üniversitesinde Profesör ünvanını alarak halen Akademik kariyerine devam ettirmektedir. Bilhassa bilimsel ve klinik çalışmalarını retina hastalıkları, vitreoretinal cerrahi ve katarakt cerrahisi üzerine yoğunlaşmıştır.

Ödülleri, İştirak ettiği bilimsel araştırmalar ve Yayınları:

  • Retinal kapiller hemanjiom: AB interno cerrahi eksizyonu, 43. Ulusal Kongre Ödülleri, En İyi Video Birincilik Ödülü,2009
  • Kronik santral seröz korioretinopatisinde indosiyanin yeşili anjiografi rehberliğinde fotodinamik tedavi, Türk Oftalmoloji Gazetesi, En İyi Yayın Üçüncülük Ödülü, 2000
  • Retinal kapiller hemanjiom: AB interno cerrahi eksizyonu, 43. Ulusal Kongre Ödülleri, En İyi Video Birincilik Ödülü,2009
  • Kronik santral seröz korioretinopatisinde indosiyanin yeşili anjiografi rehberliğinde fotodinamik tedavi, Türk Oftalmoloji Gazetesi, En İyi Yayın Üçüncülük Ödülü, 2000
  • Vitreoretinal Cerrahi Teknikleri, İkinci Baskı, Hayat Tıp Kitapçılık, 2008
  • Göz Hastalıkları ve Anti-VEGF Tedavi 2010.
  • Oküler Elektrofizyoloji (TOD Eğitim Yayınları No 13) VEP’in anlamı, ISCEV standartlarında VEP kaydı ve parametreleri., 2011
  • Klinik Göz Atlası (Oxford Atlases in Ophthalmology), 2012
  • Göz Hastalıklarında Görüntüleme, Mikroperimetri, 2013
  • Oküler Elektrofizyoloji (TOD Eğitim Yayınları 1.Basım), Multifokal Elektroretinogram Kaydı ve Değerlendirilmesi, 2022.
  • Güncel Vitreoretinal Cerrahi (TOD Eğitim Yayınları), Retina ve Vitreusun Cerrahi Anatomisi, 2022.
  • Türk Tabipler Birliği
  • Türk Oftalmoloji Derneği
  • Türki Cumhuriyetleri Oftalmoloji Derneği
  • International Society for Clinical Electrophysiology of Vision (ISCEV)

Uzmanlaştığı Tedaviler ve Ameliyatlar:

  • Sarı Nokta Hastalığı ve Tedavileri
  • Retina Dekolmanı Tedavileri
  • Şeker ve Hipertansiyona Bağlı Retina Kanamaları ve Tedavileri
  • Gece Körlüğü (Tavuk Karası) Tedavileri
  • Santral Seröz Korioretinopati
  • Retina Damar Tıkanıklıkları
  • Epirentinal Mebran
  • Makula Deliği
  • Glokom göz Tansiyonu
  • Nörooftalmolojik Hastalıklar
  • Vitrektomi-Retina Ameliyatı
  • Göz İçi (İntravitreal) Enjeksiyon Tedavileri
  • Argon Lazer Fotokoagülasyon Tedavisi
  • Fotodinamik Tedaviler

Yabancı dil:

  • İngilizce
Ankara Tıp Fakültesi
Retina Hastalıkları
28 Yıllık Tecrübe
>25.000 Ameliyat
DAHA FAZLA

Düşük maliyetli Göz Tedavilerinden mutlaka kaçının…

Ucuz bir göz tedavisinin sizin için uygun olduğunu düşünebilirsiniz. Ucuza bir televizyon satın alıyorsanız bu iyi olabilir, ancak görme kabiliyetiniz ile kumar oynamaya değmez. Ama bilinizki ucuz göz ameliyatı olmak demek, teknolojiden, hekim kalitesinden ve tıbbi bakım ve steril koşullarından feragat etmek ve en önemlisi risk almak demektir. Göz tedavisi olmak isteyen bir hastanın üzerine düşen ve en çok dikkat etmesi gereken konular; son teknolojiye katarakt cerrahisi ve görüntüleme cihazlarına sahip, steril ortama sahip hastane ve tecrübeli, konusuna hakim doktor ve klinik ekibi seçmek olmalıdır. Tüm hastalarımıza sadece iki gözü olduğunu ve en önemli ve en hassas duyu organının gözleri olduğunu hatırlatmak isteriz.
Bu yapılanların hiçbiri Göz sağlığınızdan daha önemli değil ve biz kaliteden ve son teknolojiden ödün vermiyoruz. Fiyatlarımızı gayet anlaşılabilir, adil ve uygun olarak sizlere sunuyoruz.
Ücretlendirmemizde gizli maliyet yoktur. Göz tedavilerini sizler için karşılanabilir ve uygun hale getiriyoruz.