Anasayfa » Glokom Göz Tansiyonu Hakkında

Glokom Göz Tansiyonu Hakkında

Bize Ulaşın
Contact Us

Glokom Göz Tansiyonu Tedavisi

Glaucoma

Glokom Nedir?

Glokom, Glaucoma, Göz Tansiyonu tedavisi, Göz tansiyonu hastalığı, Göz Tansiyonu ameliyatı, Glokom Ameliyatı, Glokom tedavisi, Glaucoma Hastalığı, glaucoma tedavisiGlokom, Göz sağlığınız için ve iyi görme için hayati önem taşıyan optik sinire zarar veren çok önemli ve sinsi bir göz rahatsızlığıdır. Bu hasara genellikle gözünüzdeki anormal derecede yüksek basınç yani Göz Tansiyonu neden olur. Özellikle Glokom, 60 yaş üstü kişilerde körlüğün önde gelen nedenlerinden biridir. Bilhassa her yaşta ortaya çıkabilir. Ancak daha yaşlı erişkinlerde daha sık görülür.

Glokomun birçok formunun hiçbir uyarı işareti yoktur. Etki o kadar kademelidir ki, durum ileri bir aşamaya gelene kadar görüşte bir değişiklik fark etmeyebilirsiniz.

Özellikle Glokoma bağlı görme kaybı telafi edilemediğinden, erken evrelerinde bir teşhis konulabilmesi ve uygun şekilde tedavi edilebilmesi için göz tansiyonunuzun ölçümlerini içeren düzenli göz muayeneleri yaptırmanız önemlidir. Özellikle yüksek Göz Tansiyonu erken teşhis edilirse görme kaybı yavaşlatılabilmesi veya  önlenmesi mümkündür. Neticede Glokom hastası iseniz, genellikle hayatınızın geri kalanında tedaviye ihtiyacınız olacaktır.

Belirtiler

Glokomun belirti ve semptomları, durumunuzun türüne ve evresine göre değişir.

Örneğin:

  • Açık açılı GlokomGlokom, Glaucoma, Göz Tansiyonu tedavisi, Göz tansiyonu hastalığı, Göz Tansiyonu ameliyatı, Glokom Ameliyatı, Glokom tedavisi, Glaucoma Hastalığı, glaucoma tedavisi
  • Yanınızda (periferik) veya merkezi görüşte düzensiz kör noktalar, sıklıkla her iki gözde İleri aşamalarda tünel görüşü
  • Akut Açı Kapanması glokomu
  • Şiddetli başağrısı
  • Göz ağrısı
  • Mide bulantısı ve kusma
  • Bulanık görme
  • Işıkların etrafında haleler
  • Göz kızarıklığı

Özellikle Glokom tedavi edilmezse bu hastalık sonunda körlüğe neden olur. Bilhassa tedaviyle bile, glokomlu kişilerin yaklaşık yüzde 15’i 20 yıl içinde en az bir gözünde körlük oluşması mümkündür.

Ne zaman doktora görünmeli

Özellikle şiddetli baş ağrısı, göz ağrısı ve bulanık görme gibi akut açı kapanması Glokomunun bazı semptomlarını yaşarsanız. Bu durumda derhal hastanemizi arayarak göz doktorumuzdan randevu alarak muayene olunuz.

Düzenli olarak detaylı göz muayeneleri yaptırın. Düzenli kapsamlı göz muayeneleri, önemli hasar oluşmadan önce glokomun erken evrelerinde tespit edilmesine yardımcı olacaktır. Genel bir kural olarak, 40 yaşın altındaysanız her iki ila üç yılda bir kapsamlı bir göz muayenesi yaptırmanızı önerilir. Özellikle 40 ila 54 yaşındaysanız her iki yılda bir, 55 ila 64 yaş arasındaysanız her yılda bir ve 65 yaşından büyükseniz her yılda bir veya iki defa yatırmanızı öneriyoruz. Glokom riski altındaysanız, daha sık tarama yaptırmanız gerekecektir. Doktorunuzdan sizin için doğru tarama programını önermesini isteyiniz.

Ailenizin göz sağlığı geçmişini mutlaka öğrenin. Glokom ailelerde geçme eğilimindedir. Artmış risk altındaysanız, daha sık taramaya ihtiyacınız olabilir.

Güvenli bir şekilde egzersiz yapın. Düzenli, orta derecede egzersiz, göz basıncını azaltarak glokomun önlenmesine yardımcı olabilir. Uygun bir egzersiz programı hakkında doktorunuzla konuşun.

Reçeteli göz damlalarını düzenli olarak alın. Glokom göz damlaları, yüksek göz basıncının glokoma ilerleme riskini önemli ölçüde azaltması mümkündür. Etkili olması için doktorunuz tarafından reçete edilen göz damlalarının herhangi bir semptomunuz olmasa bile düzenli olarak kullanılması gerekir.

Göz koruması kullanın. Ciddi göz yaralanmaları glokoma neden olabilir.

Katarakt Ameliyatları, Glokom Hastaları için görme kabiliyetlerini arttırmaları için en uygun ameliyatlardan başında gelmektedir.

 

Faydalı bağlantılara tıklayarak ulaşabilirsiniz: Tecrübeli ve Uzman Göz Doktorlarımız Kimler?, Katarakt Ameliyatları Hakkında Bilmeniz Gereken Herşey, Hassas Profilli Hasta Programı Hakkında. Vitrektomi Ameliyatları Hakkında Bilmeniz Gereken Herşey.

Bize Ulaşın

 

Glokom Göz Tansiyonu Hastalığı ve Tedavisi ile ilgili en çok merak edilenler.

Göz Tansiyonunun Nedenleri?

Göz Tansiyonunun Nedenleri

Neticede Glokom, optik sinire verilen hasarın bir sonucudur. Özellikle bu sinir giderek bozulurken görme alanınızda kör noktalar oluşur. Tam olarak bilinmeyen nedenlerden dolayı, bu sinir hasarı genellikle gözdeki artan basınçla ilişkilidir.

Yüksek göz basıncı, gözünüzün içinde akan bir sıvının birikmesinden kaynaklanır. Bu iç sıvı normalde iris ve korneanın birleştiği açıda trabecular ağ denilen bir dokudan dışarı akar. Sonuçta sıvı aşırı üretildiğinde veya drenaj sistemi düzgün çalışmadığında sıvı normal hızında dışarı akamaz ve göz basıncı artar.

Özellikle Glokom ailelerde irsi olarak görülme eğilimindedir. Bazı insanlarda, bilim adamları yüksek göz tansiyonu ve optik sinir hasarı ile ilgili genleri tanımlamış durumdadırlar.

Glokom Göz Tansiyonu Türleri Nelerdir?

Glokom türleri şunları içerir:

Açık açılı glokom

Özellikle Açık Açılı Glokom, hastalığın en yaygın şeklidir. Kornea ve irisin oluşturduğu drenaj açısı açık kalır. Ancak trabecular ağ kısmen bloke olur. Neticede gözdeki basıncın giderek artmasına neden olur. Bu basınç optik sinire zarar verir. O kadar yavaş olur ki, bir problemin farkına bile varmadan görüşünüzü kaybetmeniz mümkündür.

Açı kapanması Glokomu

Kapalı açılı Glokom olarak da adlandırılan Açı Kapanması Glokomu, iris, kornea ve iris tarafından oluşturulan drenaj açısını daraltmak veya tıkamak için öne doğru şiştiğinde ortaya çıkar. Sonuç olarak, sıvı göz içinden dolaşamaz ve basınç artar. Bazı insanlar dar drenaj açılarına sahiptir ve bu da onları Açı Kapanması Glokomu riskini artırır.

Özellikle Açı Kapanması Glokomu aniden (akut) veya yavaş yavaş (kronik) türü ile ortaya çıkması mümkündür. Bilhassa Akut Açı Kapanması glokomu tıbbi bir acil durumdur.

Normal tansiyonlu Glokom

Normal tansiyonlu Glokomda, göz basıncınız normal aralıkta olsa bile optik siniriniz hasar görür. Bunun kesin sebebi halen bilinmemektedir. Hassas bir optik siniriniz olabilir veya optik sinirinize daha az kan gidiyor olabilir. Bu sınırlı kan akışına ateroskleroz veya dolaşımı bozan diğer koşullar neden olması mümkündür. Ateroskleroz atardamarlarda yağ birikintilerinin yani plak birikmesi demektir.

Çocuklarda Glokom

Özellikle bebeklerde ve çocuklarda Glokom olması mümkündür. Bilhassa doğumdan itibaren veya yaşamın ilk birkaç yılında gelişmesi mümkündür. Özellikle optik sinir hasarına drenaj tıkanıklıkları veya altta yatan bir tıbbi durum neden olması mümkündür.

Pigmenter Glokom

Pigmenter Glokomda, irisinizdeki pigment granülleri drenaj kanallarında birikir ve gözünüzden çıkan sıvıyı yavaşlatır veya bloke eder. Özellikle koşma gibi aktiviteler bazen pigment granüllerini karıştırır, onları trabecular ağ üzerinde biriktirir ve aralıklı basınç yükselmelerine neden olur.

Glokom Hastalığının Oluşmasındaki Risk Faktörleri Nelerdir?

Risk faktörleri

Glokomun kronik formları herhangi bir belirti veya semptom ortaya çıkmadan önce görüşü bozabileceğinden, şu risk faktörlerinin farkında olmanız gerekmektedir:

  • Göz içi basıncının yüksek olması (göz içi basıncı).
  • 60 yaşın üzerinde olmak.
  • Ailede glokom öyküsü olması.
  • Diyabet, kalp hastalığı, yüksek tansiyon ve orak hücreli anemi gibi belirli tıbbi rahatsızlıklara sahip olmak.
  • Merkezde ince kornealara sahip olmak.
  • Aşırı derecede miyop veya ileri görüşlü olmak.
  • Göz yaralanması veya belirli göz ameliyatları geçirmiş olmak.
  • Kortikosteroid ilaçları, özellikle göz damlalarını uzun süre kullanmak.

Glokom Göz Tansiyonu Teşhisi Nasıl Konulur?

Glokom Teşhisi

Doktorunuz tıbbi geçmişinizi gözden geçirecek ve kapsamlı bir göz muayenesi yapacaktır. Aşağıdakiler de dahil olmak üzere çeşitli testler yapabilir:

  • Göz içi basıncının ölçülmesi (tonometri)
  • Genişletilmiş göz muayenesi ve görüntüleme testleri ile optik sinir hasarı testi
  • Görme kaybı alanlarının kontrol edilmesi (görsel alan testi)
  • Kornea kalınlığının ölçülmesi (pakimetri)
  • Drenaj açısının incelenmesi (gonyoskopi)

Nasıl Önlem Alabilirim?

Bu kendi kendine bakım yöntemleri, görme kaybını önlemede veya ilerlemesini yavaşlatmada önemli olan glokomu erken evrelerinde tespit etmenize yardımcı olabilir.

 

Yaşam tarzı ve ev tedavisi

Bu ipuçları, yüksek göz basıncını kontrol etmenize veya göz sağlığını geliştirmenize aşağıdaki hususlar yardımcı olması mümkündür.

  • Sağlıklı diyetle beslenin. Sağlıklı bir diyet izlemek sağlığınızı korumanıza yardımcı olacaktır. Ancak glokomun kötüleşmesini engellemez. Çinko, bakır, selenyum ve antioksidan vitaminler C, E ve A dahil olmak üzere birçok vitamin ve besin göz sağlığı için önemlidir.
  • Güvenli bir şekilde egzersiz yapın. Düzenli egzersiz, açık açılı glokomda göz basıncını azaltacaktır. Uygun bir egzersiz programı hakkında doktorunuzla konuşun.
  • Kafeini sınırlayın. Çok miktarda kafein içeren içecekler göz tansiyonunuzu arttırması mümkündür.
  • Düzenli bir şekilde her gün sıvı tüketin.
  • Kısa bir süre içinde herhangi bir sıvıdan bir litre veya daha fazla içmek, göz basıncını geçici olarak artırabilir.
  • Başınız yüksekte uyuyun. Başınızı yaklaşık 20 derece hafifçe yukarıda tutan kama bir yastık kullanmanın, uyurken göz içi basıncını azalttığı gösterilmiştir.
  • Mutlaka doktorunuzun verdiği reçeteli ilaçları kullanın. Göz damlalarınızı veya diğer ilaçlarınızı reçete izah edildiği şekilde kullanız gerekecektir. Bu sizin tedaviden mümkün olan en iyi sonucu almanıza yardımcı olacaktır. Damlaları tam olarak belirtildiği şekilde kullandığınızdan emin olun. Aksi takdirde, optik sinir hasarınız daha da kötüleşebilir.

Glokomun Tedavi Yöntemleri Nedir ve Ne Yapmalıyım?

Glokomun Tedavisi

Glokomun neden olduğu hasar geri döndürülemez. Ancak tedavi ve düzenli kontroller, özellikle hastalığı erken evrelerinde yakalarsanız görme kaybını yavaşlatmaya veya önlemeye yardımcı olması mümkündür.

Glokom, göz basıncınız (göz içi basıncı) düşürülerek tedavi edilmektedir. Durumunuza bağlı olarak seçenekleriniz reçeteli göz damlaları, ağızdan alınan ilaçlar, lazer tedavisi, ameliyat veya bunların herhangi bir kombinasyonunu içerebilir.

Gözyaşı Damlası

Glokom tedavisi genellikle reçeteli göz damlaları ile başlar. Bunlar, sıvının gözünüzden nasıl aktığını iyileştirerek veya gözünüzün yaptığı sıvı miktarını azaltarak göz basıncını düşürmeye yardımcı olması mümkündür. Göz tansiyonunuzun ne kadar düşük olması gerektiğine bağlı olarak, Doktorumuzun vereceği göz damlalarından birden fazlasının reçeteli bir şekilde kullanılması gerekecektir.

Ağızdan alınan ilaçlar

Göz damlası tek başına göz tansiyonunuzu istenen düzeye indirmezse, doktorumuz oral yoldan alacağınız bir ilaç da verebilir.

Cerrahi müdahale ve diğer tedaviler

Diğer tedavi seçenekleri arasında lazer tedavisi ve çeşitli cerrahi işlemler yer alır. Aşağıdaki teknikler, göz içindeki sıvının drenajını iyileştirmeyi ve böylece basıncı düşürmeyi amaçlar:

Lazer tedavisi: Açık açılı glokomunuz varsa Lazer Trabeculoplasty bir seçenektir. Doktorunuz trabecular ağdaki tıkanmış kanalları açmak için küçük bir lazer ışını kullanır. Bu prosedürün tam etkisinin ortaya çıkması birkaç hafta sürmesi mümkündür.

Trabeculectomy ameliyatı: Cerrahi bir prosedürle, cerrahınız gözün beyazında (sclera) bir açıklık oluşturur ve trabecular ağın bir kısmını çıkarır.

Drenaj-Tüp Yöntemi: Bu prosedürde, göz cerrahınız göz basıncınızı düşürmek için fazla sıvıyı boşaltmak için gözünüze küçük bir tüp yerleştirir.

Minimal invaziv Glokom cerrahisi (MIGS). Doktorunuz göz tansiyonunuzu düşürmek için bir MIGS prosedürü önerebilir. Bu prosedürler genellikle daha az acil postoperatif bakım gerektirir ve Trabeculectomy veya bir Drenaj Tüpü kurmaktan daha az risk taşır. Genellikle katarakt ameliyatı ile birleştirilirler. Bir dizi MIGS tekniği mevcuttur ve doktorunuz hangi prosedürün sizin için uygun olabileceğini belirleyecektir.

İşleminizden sonra, takip muayeneleri için doktorunuzu görmeniz gerekir. Ve göz tansiyonunuz yükselmeye başlarsa veya gözünüzde başka değişiklikler meydana gelirse, sonunda ek prosedürlerden geçmeniz gerekebilir.

Akut açı kapanması Glokomunun tedavisi

Akut Açı Kapanması Glokomu tıbbi bir acil durumdur. Size bu durum teşhisi konulursa, gözünüzdeki basıncı azaltmak için acil tedaviye ihtiyacınız olacaktır. Bu genellikle hem ilaç hem de lazer veya diğer cerrahi prosedürleri gerektirir.

Doktorun bir lazer kullanarak irisinizde küçük bir açıklık oluşturduğu Lazer Periferik İridotomy adı verilen bir prosedürünüz olabilir. Bu, sıvının içinden akmasına izin vererek göz basıncını azaltır. Genelde yaygın olan Glokom Ameliyatları yöntemleri ve Tüp yerleştirmede 3 değişik teknik kullanılmaktadır.

  • Ekspres
  • Molteno
  • Amed

Bu tedavilerin hangisinin uygulanacağına gözünüzün durumuna göre göz cerrahiniz karar verecektir.

Glokom Hastalığı ile Nasıl Başa Çıkabilirim ve Kime Danışmalıyım?

Hastalıkla Başa çıkma ve destek alma

Glokom teşhisi konuluğunda, potansiyel olarak ömür boyu tedavi, düzenli kontroller ve ilerleyici görme kaybı olasılığı ile karşı karşıya kalırsınız.

Tedaviniz boyunca iyi bir Retina Uzmanı bir Göz Doktoruna gitmeniz gerekmektedir.

Doktor Randevunuza gelmeden yapmanız gereken hazırlıklar

Randevunuzdan önce aşağıdakilerin bir listesini yapın:

  • Sahip olduğunuz semptomlar ve ne kadar süredir var?
  • Aldığınız tüm ilaçlar, takviyeler ve vitaminler, dozları dahil listeleyin.
  • Görme değişiklikleri veya göz rahatsızlığı gibi geçmişte yaşadığınız herhangi bir göz problemi var mı?
  • Glokomlu aile üyeleri, ne tür glokomları vardı ve durumun onlar için ne kadar şiddetli olduğu araştırın.
  • Varsa önceki glokom testi – örneğin görme alanları, görüntüleme veya göz muayenesi kayıtları temin edin.

Tecrübeli ve Deneyimli Göz Cerrahımız

Prof. Dr. Fevzi Şentürk, Göz Doktoru, Retina uzmanı, Our eye doctors, göz Doktorlarımız, Göz cerrahlarımız
Göz Hastalıkları Uzmanı

Prof.Dr. Fevzi Şentürk

Eğitim Bilgileri:

İlk, orta ve lise eğitimini Ankarada tamamladı. Sonrasında Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesinden 1994 yılında derece ile mezun olan Fevzi Şentürk, Göz Hastalıkları Uzmanlık eğitimini 2000 yılında Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesinden aldı. Özellikle Fevzi Şentürk, İstanbul Retina Enstitüsünde Retina Fellowship görevini tamamlamış ve yine bu kurumda Doçent ünvanını kazanmıştır. İstanbul Medipol Üniversitesinde Profesör ünvanını alarak halen Akademik kariyerine devam ettirmektedir. Bilhassa bilimsel ve klinik çalışmalarını retina hastalıkları, vitreoretinal cerrahi ve katarakt cerrahisi üzerine yoğunlaşmıştır.

Ödülleri, İştirak ettiği bilimsel araştırmalar ve Yayınları:

  • Retinal kapiller hemanjiom: AB interno cerrahi eksizyonu, 43. Ulusal Kongre Ödülleri, En İyi Video Birincilik Ödülü,2009
  • Kronik santral seröz korioretinopatisinde indosiyanin yeşili anjiografi rehberliğinde fotodinamik tedavi, Türk Oftalmoloji Gazetesi, En İyi Yayın Üçüncülük Ödülü, 2000
  • Retinal kapiller hemanjiom: AB interno cerrahi eksizyonu, 43. Ulusal Kongre Ödülleri, En İyi Video Birincilik Ödülü,2009
  • Kronik santral seröz korioretinopatisinde indosiyanin yeşili anjiografi rehberliğinde fotodinamik tedavi, Türk Oftalmoloji Gazetesi, En İyi Yayın Üçüncülük Ödülü, 2000
  • Vitreoretinal Cerrahi Teknikleri, İkinci Baskı, Hayat Tıp Kitapçılık, 2008
  • Göz Hastalıkları ve Anti-VEGF Tedavi 2010.
  • Oküler Elektrofizyoloji (TOD Eğitim Yayınları No 13) VEP’in anlamı, ISCEV standartlarında VEP kaydı ve parametreleri., 2011
  • Klinik Göz Atlası (Oxford Atlases in Ophthalmology), 2012
  • Göz Hastalıklarında Görüntüleme, Mikroperimetri, 2013
  • Oküler Elektrofizyoloji (TOD Eğitim Yayınları 1.Basım), Multifokal Elektroretinogram Kaydı ve Değerlendirilmesi, 2022.
  • Güncel Vitreoretinal Cerrahi (TOD Eğitim Yayınları), Retina ve Vitreusun Cerrahi Anatomisi, 2022.
  • Türk Tabipler Birliği
  • Türk Oftalmoloji Derneği
  • Türki Cumhuriyetleri Oftalmoloji Derneği
  • International Society for Clinical Electrophysiology of Vision (ISCEV)

Uzmanlaştığı Tedaviler ve Ameliyatlar:

  • Sarı Nokta Hastalığı ve Tedavileri
  • Retina Dekolmanı Tedavileri
  • Şeker ve Hipertansiyona Bağlı Retina Kanamaları ve Tedavileri
  • Gece Körlüğü (Tavuk Karası) Tedavileri
  • Santral Seröz Korioretinopati
  • Retina Damar Tıkanıklıkları
  • Epirentinal Mebran
  • Makula Deliği
  • Glokom göz Tansiyonu
  • Nörooftalmolojik Hastalıklar
  • Vitrektomi-Retina Ameliyatı
  • Göz İçi (İntravitreal) Enjeksiyon Tedavileri
  • Argon Lazer Fotokoagülasyon Tedavisi
  • Fotodinamik Tedaviler

Yabancı dil:

  • İngilizce
Ankara Tıp Fakültesi
Retina Hastalıkları
28 Yıllık Tecrübe
>25.000 Ameliyat
DAHA FAZLA

Düşük maliyetli Glokom ameliyatından mutlaka kaçının…

Ucuz bir Glokom ameliyatının sizin için uygun olduğunu düşünebilirsiniz. Ucuza bir televizyon satın alıyorsanız bu iyi olabilir, ancak görme kabiliyetiniz ile kumar oynamaya değmez. Ama bilinizki ucuz göz ameliyatı olmak demek, teknolojiden, hekim kalitesinden ve tıbbi bakım ve steril koşullarından feragat etmek ve en önemlisi risk almak demektir. Glokom ameliyatı olmak isteyen bir hastanın üzerine düşen ve en çok dikkat etmesi gereken konular; son teknolojiye katarakt cerrahisi ve görüntüleme cihazlarına sahip, steril ortama sahip hastane ve tecrübeli, konusuna hakim doktor ve klinik ekibi seçmek olmalıdır. Tüm hastalarımıza sadece iki gözü olduğunu ve en önemli ve en hassas duyu organının gözleri olduğunu hatırlatmak isteriz.
Bu yapılanların hiçbiri Göz sağlığınızdan daha önemli değil ve biz kaliteden ve son teknolojiden ödün vermiyoruz. Fiyatlarımızı gayet anlaşılabilir, adil ve uygun olarak sizlere sunuyoruz.
Ücretlendirmemizde gizli maliyet yoktur. Glokom ameliyatını sizler için karşılanabilir ve uygun hale getiriyoruz.